1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. január 21-i ülésére

Tárgy:   A Wesselényi-strandon építendő üzlethelyiségek bérbeadása
Készítette:   Marák Csilla köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a balatonalmádi 2295/5 helyrajzi számú, természetben a 8220 Balatonalmádi, Szent István sétány 4-6. szám alatti Wesselényi-strand nyugati oldalán megépítendő nettó 64,11 m2 alapterületű 1. sz. büfé és a hozzátartozó 119,4 m2 területű fedett teraszok és a nettó 64,11 m2 alapterületű 2. sz. büfé és a hozzátartozó 119,4 m2 területű fedett teraszok bérbeadására nyílt egyfordulós pályázatot írt ki. A benyújtott pályázatok és a pályázati eljárás elbírálására a Képviselő-testület decemberi ülésén került sor. Mindkét büféegység esetén a Képviselő-testület a beérkezett ajánlatokat érvényesnek a pályázati eljárást pedig eredménytelennek nyilvánította.
 
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 11. § (10) bekezdésében foglaltak szerint a nemzeti vagyon hasznosítására vonatkozó szerződés csak természetes személlyel vagy átlátható szervezettel köthető. A hasznosításra irányuló szerződés határozatlan vagy legfeljebb 15 éves határozott időre köthető, amely időszak egy alkalommal legfeljebb 5 évvel meghosszabbító abban az esetben, ha a hasznosításra jogosult valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen, késedelem nélkül teljesítette.
 
A két, egyenként nettó 64,11 m2 alapterületű büfé és a hozzátartozó egyenként 119,4 m2 területű fedett teraszok nyílt egyfordulós pályázat meghirdetése útján történő bérbeadását határozott időtartamra - 2014. március 1-től 2023. december 31-ig – javasolom, a volt területbérlő a SÉF MMII Bt. illetve Zsolnai Józsefné egyéni vállalkozó részére előbérleti jog biztosítása mellett.
 
2014. március 1-től a befejező munkák elvégzéséhez az Önkormányzat munkaterületet biztosít. A befejezési határidő 2014. április 30.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatban foglaltak szerint dönteni szíveskedjen.
 
Balatonalmádi, 2014. január 15.
 
T i s z t e l e t t e l :
 
                                                                                                 Keszey János
                                                                                                  polgármester
 


Döntési javaslat

"Weselényi-strand - ikerbüfé"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
……………./2014. (I.21.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a balatonalmádi 2295/5 helyrajzi számú, természetben a 8220 Balatonalmádi, Szent István sétány 4-6. szám alatti Wesselényi-strand nyugati oldalán megépítendő
-        nettó 64,11 m2 alapterületű 1. sz. büfé és a hozzátartozó 119,4 m2 területű fedett teraszok és a
-        nettó 64,11 m2 alapterületű 2. sz. büfé és a hozzátartozó 119,4 m2 területű fedett teraszok
 
bérbeadására ismételten nyílt egyfordulós pályázatot ír ki az alábbi feltételekkel:
 
A bérlet időtartama: határozott időtartamra, 2014. március 1-től 2023. december 31-ig szól.
 
A bérleti szerződés egy alkalommal legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható abban az esetben, ha a Bérlő valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen, késedelem nélkül teljesítette.
 
A minimális bérleti díj összege mindkét egység vonatkozásában:
a 2014. március 1-től 2014. december 31-ig tartó időtartamra nettó 1.400.000 Ft + Áfa,
a 2015. január 01-től 2015. december 31-ig tartó időtartamra nettó 1.700.000 Ft + Áfa.
 
A megajánlott bérleti díj 2014. évben két egyenlő részletben fizetendő. Az első részlet 2014. július 15., a második részlet 2014. augusztus 15. napjáig fizetendő Balatonalmádi Város Önkormányzata 11748083-15430290 számú fizetési számlájára.
 
A továbbiakban a pályázó által 2015. évre megajánlott bérleti díj képezi az éves bérleti díj megállapításának alapját, amely évente - első ízben 2016. év január 01-től - a tárgyév január 01-re visszamenőleges hatállyal, a tárgyévet megelőző év KSH által közzétett fogyasztói árindex mértékével emelkedik.
 
2015. évtől kezdődően a bérleti díj két egyenlő részletben fizetendő, a bérleti díj 50%-a tárgyév június 30-ig, a fennmaradó 50%-a tárgyév július 31-ig esedékes Balatonalmádi Város Önkormányzata 11748083-15430290 számú fizetési számlájára.
 
Az üzlethelyiségek bérletére a Bérbeadó előbérleti jogot biztosít az alábbi volt területbérlők részére:
 
az. 1. sz. büfére és a hozzátartozó fedett teraszokra: SÉF MMII Bt.
(székhelye: 8220 Balatonalmádi, Pinkóczi út 8., cégjegyzékszáma: 19 06 506680, adószáma: 21385405-2-19, képviseli: Marik Viktória üzletvezető)
 
a 2. sz. büfére és a hozzátartozó fedett teraszokra: Zsolnai Józsefné egyéni vállalkozó
(székhelye: 8220 Balatonalmádi, Szép Ilonka u. 3., adószáma: 53921439-2-39, nyilvántartási száma: 3837367)
 
Tevékenység :
 
A Bérlő a büfében a TEÁOR 5610 szerinti Éttermi, mozgó vendéglátás tevékenységet folytathat.
 
A Bérbeadó által meghatározott, forgalmazható termékek köre a 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet 6. melléklete szerint:
1.1. Meleg-, hideg étel,
1.2. Kávéital, alkoholmentes- és szeszes ital,
1.3. Csomagolt kávé, dobozos, illetve palackozott alkoholmentes- és szeszes ital,
1.9. Édességáru (csokoládé, desszert, nápolyi, cukorkaáru, előrecsomagolt fagylalt és jégkrém stb.).
 
A bérleti díj nem tartalmazza a rezsiköltségeket (víz- és csatornadíj, áramdíj, szemétszállítás), amelyek a Bérlőt terhelik.
 
-          A szemétszállítás díját a Bérlő egyösszegben, tárgyév július 15-ig köteles megfizetni a Bérbeadó által kiállított számla alapján, Balatonalmádi Város Önkormányzata 11748083-15430290 számú fizetési számlájára.
 
-          Az árammérőt a Bérlő köteles felszereltetni és a Szolgáltatóval kötött közüzemi szerződés szerint közvetlenül a szolgáltatónak megfizetni.
 
-          A víz-és csatornadíjat a Bérbeadó számlázza tovább Bérlő felé a szolgáltatók által benyújtott számlák alapján a beépített almérők átadáskori, illetve tárgyév május 15, július 15 és szeptember 15-i leolvasása alapján.
 
Egyéb feltételek:
Az üzlethelyiség szerkezetkész állapotban kerül a Bérlők részére átadásra. 2014. március 1-től, a befejező munkák elvégzéséhez az Önkormányzat munkaterületet biztosít átadás-átvételi jegyzőkönyv felvétele mellett és átadja az engedélyeztetési terveket. A Bérlőnek vállalnia kell, hogy az alábbi befejező munkákat saját költségére, visszatérítési igény nélkül 2014. április 30-ig elvégzi.
 
A bérleti szerződés mellékletét képező külön Megállapodásban kerülnek rögzítésre a Bérlő által elvégzendő építési-szakipari munkákra vonatkozó Bérbeadó részéről támasztott igények. (befejezési határidő, felhasznált anyagok minősége, műszaki ellenőrzés stb.).
 
A Bérlő által elvégzendő munkák és feladatok:
•          Az épület belső közműveinek kiépítése,
•          a belső vakolatok, burkolatok elkészítése,
•          a belső szerelvényezés (víz, szennyvíz, villany),
•          az üzlet berendezése igény szerint, kialakítása a funkciónak megfelelően,
•          az elektromos árammérő felszereltetése,
•          a vizes almérők beépítése szükség szerint,
•          az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégeztetése.
A Bérbeadó jogosult a szerződést azonnali hatállyal felmondani,
-          ha a Bérlő a beruházást tervektől eltérő módon és minőségben, vagy a Bérbeadó előzetes hozzájárulásától eltérően valósítja meg,
-       A Bérlő tulajdonosi szerkezetében a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3.§ (1) bekezdésének 1. pontjától eltérő változás esetén.
A Bérlőnek vállalnia kell, hogy az ingatlanon végzett beruházást legkésőbb a bérleti szerződés lejártakor könyvszerinti értéken, térítésmentesen Balatonalmádi Város Önkormányzata tulajdonába adja. A térítésmentes átadással esetlegesen felmerülő kiadások (adók) a Bérlőt terhelik.
Az épületre a Bérbeadó köt vagyonbiztosítási szerződést. A Bérlő köteles berendezési tárgyaira vagyonbiztosítást, tevékenységére felelősségbiztosítást kötni.
A Bérbeadó feladata az épület külső állagának megóvása, valamint a közmű szolgáltatások folyamatos biztosítása az átadott épületrészek határoló faláig vagy - amennyiben azok előbb vannak - a mérőórákig.
 
A Bérlő köteles gondoskodni a használatba vételt követően:
a)      a helyiség burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről;
b)      a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, védő- (elő)tető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról;
c)      a helyiségben folytatott tevékenységi körében felmerülő felújításról, pótlásról, illetve cseréről;
d)     az épület olyan berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetőleg tart üzemben;
e)      az épület, továbbá a hozzátartozó területek tisztántartásáról, megvilágításáról.
Az üzlethelyiségben a Bérlő - még saját költségére is - átalakítást, korszerűsítést csak a Bérbeadóval előre egyeztetett módon végezhet.
 
Pályázati jogosultak köre:
A pályázati eljárásban jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, vagy ezek konzorciuma vehet részt. Az együttes pályázati ajánlattétel céljából alapított ajánlattevői közösség; vagy más alkalmi egyesülés (konzorcium), és tagjainak felelőssége a pályázati eljárás és a szerződéskötés során egyetemleges.
A pályázaton olyan gazdálkodó szervezet vehet részt, amely megfelel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3.§ (1) bekezdésének 1. b) pontjában nevesített szervezet feltételeinek.
A pályázónak legalább 2 éves szakmai gyakorlatot kell igazolnia megfelelő dokumentumokkal, vagy azok hitelesített másolatával a pályázat tárgyát képező büfében folytatandó tevékenységre vonatkozóan. Gazdasági társaság pályázó esetén a  büfében folytatandó tevékenységre vonatkozó 2 éves szakmai gyakorlatot a gazdasági társaság vezetőjére vonatkozóan kell igazolni.
 
A pályázatok benyújtási határideje:
A Pályázati ajánlatokat zárt cégjelzés nélküli borítékban egy eredeti és egy másolati példányban személyesen, vagy meghatalmazott útján a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal (8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1.) Településfejlesztési osztályán, a 43. számú hivatali helyiségben kell benyújtani, ügyfélfogadási időben, legkésőbb 2014. február 21-én, pénteken délelőtt 10.00 óráig.
 
A borítékon fel kell tüntetni "Pályázat a Wesselényi-strandon lévő 1. sz. büfé bérletére”
vagy                                       "Pályázat a Wesselényi-strandon lévő 2. sz. büfé bérletére”
  
A pályázatnak tartalmaznia kell az alábbiakat:
a)   a pályázó nevét, székhelyét (lakóhelyét), elérhetőségeit (telefonszám, telefaxszám);
  • ha a pályázó jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, a pályázónak a beadáshoz képest:
- 30 napnál nem régebbi eredeti cégkivonatát vagy annak hitelesített másolatát, valamint aláírásra jogosult képviselőjének eredeti aláírási címpéldányát vagy annak hitelesített másolatát,
- a létrejöttét igazoló bírósági, vagy más egyéb nyilvántartásba vételéről szóló okiratot, valamint a képviselet jogára vonatkozó továbbá az aláírás hitelességét igazoló okiratot.
  • egyéni vállalkozó esetén a vállalkozói engedély, vagy Igazolás az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételről hiteles másolatát;
- a konzorciumban pályázóknak ajánlatukhoz csatolni kell a közöttük létrejött megállapodás eredeti vagy hitelesített másolatát, melynek ki kell térnie arra, hogy a tagok felelőssége egyetemleges, meg kell jelölniük továbbá a meghatalmazással eljáró képviselőjük nevét.
- külföldi pályázónak hiteles magyar fordításban is be kell nyújtania a megjelölt dokumentumokat. Külföldi pályázó köteles belföldi székhellyel (lakóhellyel) rendelkező kézbesítési megbízottat megnevezni.
b.) a pályázó rövid bemutatását, üzleti elképzeléseit; a 2 éves szakmai gyakorlat igazolását;
c.) a megajánlott ellenszolgáltatást, a 2014. évi időtartamra és a 2015. évre megajánlott bérleti díj összegének nettó Ft + Áfa feltüntetésével, mely nem lehet kevesebb a 2014. évi időtartamra és 2015. évben, mint az egységekre fent megadott minimális bérleti díjak nettó Ft + Áfa összege,
d.) a pályázati kiírásban foglalt feltételek elfogadására irányuló nyilatkozatot;
e) a pályázónak vállalnia kell, hogy ajánlatát a benyújtási határidő lejártától számított 90 napig fenntartja;
f.) a pályázó nyilatkozatát arról, hogy hozzájárul pályázatának nyilvános ülésen történő elbírálásához;
g.) A pályázó által vállalt további kötelezettségre vonatkozó ajánlatot;
 
A pályázatot eredeti aláírással kell ellátni!
 
A pályázatok bontására 2014. február 21-én, pénteken 10.00 órakor nyilvánosan kerül sor a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal Kistermében.
 
A pályázatok elbírálására a Képviselő-testület 2014. év februári ülésén kerül sor.
Eredményéről a pályázókat és az előbérleti jog jogosultjait az elbírálást követő legkésőbb 15 napon belül írásban értesíti az Önkormányzat.
 
A pályázatok elbírálásának szempontja: legmagasabb bérleti díj a bérlet időtartamára
 
A pályázat kiírója fenntartja a jogát arra, hogy a pályázati eljárást indoklás nélkül eredménytelennek nyilvánítsa.
A pályázati kiírásban nem részletezett kérdésekben a Balatonalmádi Város Önkormányzatának a Balatonalmádi Városi Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására és elidegenítésére vonatkozó 10/1996.(VI.27.) önkormányzati rendeletében, az önkormányzat vagyonáról szóló 14/2013. ( IV.29.) önkormányzati rendeletében, a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben, valamint a Ptk-ban foglaltak az irányadók.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 01. 23.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 02. 21.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 02. 27.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

« Vissza
Vissza a főmenübe