7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. január 30-i ülésére

Tárgy:   A Balatonalmádi Szociális Társulás Társulási megállapodásának módosítása
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!  
 
A Veszprém Megyei Kormánymegbízott 2013. december 30-án törvényességi felhívással élt a Balatonalmádi Szociális Társulás Társulási megállapodása 6.2., 9.7. pontja, illetve a megállapodásban szereplő „felmondás” jogintézmény ellen.
 
A megállapodás 6.2. pontjában rögzített 4 kötelező Társulási Tanács ülés helyett – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (továbbiakban Mötv.) szerint - évente legalább 6 ülést kell tartani.
A felmerülő vitás kérdésekben nem a megállapodás 9.7. pontjában szereplő Veszprémi Törvényszék, hanem jogszabály alapján a közigazgatási és munkaügyi bíróság dönt.
A felmondás jogintézményét, mivel azt az Mötv. nem nevesíti, jogbizonytalanságot eredményező tényezőnek minősített a kormánymegbízott, e helyett – ha egy tag a jövőre nézve nem kíván a társulásban részt venni – a kiválás jogintézményét kell alkalmazni.
 
A fentiek miatt a Társulási megállapodást – legkésőbb 2014. február 20-ig. - módosítani kell.
 
A törvényességi felhívásban megfogalmazottakon túl a megállapodás belső ellenőrzésre vonatkozó 7.4. pontját is módosítani szükséges. A jelenleg hatályos megállapodás szerint a Szociális Alapszolgáltatási Központ belső ellenőrzése a Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulása (továbbiakban: KBTÖT) feladatellátása keretében történik. A KBTÖT tanácsa döntése szerint az önkormányzati társulás 2014-től nem látja el a Balatonalmádi Szociális Társulás és intézménye belső ellenőrzési feladatait, ezért azt más formában – célszerűen jogszabálynak megfelelő vállalkozóval – kell ellátni.
 
A Társulási megállapodás 6.10. pontja szerint a társulásban részt vevő képviselő-testületek mindegyikének minősített többséggel hozott döntése szükséges a társulási megállapodás módosításához.
 
A Társulási megállapodást a tagtelepülések képviselő-testületei egyszer már módosították (Papkeszi Község Önkormányzata csatlakozása miatt). A 2. számú módosítási javaslat az előterjesztés mellékletét képezi, amit a társult települések képviselő-testületeinek is megküldtünk.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérem, hogy az előterjesztést megtárgyalni, a határozat javaslatokat elfogadni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2014. január 9.
 
                                                         Tisztelettel:
 
                                                                                                              Keszey János
                                                                                                              polgármester

 


Döntési javaslat

"A B.almádi Szociális Társulás Társulási megállapodásának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat:
     …../2014.(I.30.)Öh.
  
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
1.)    a Balatonalmádi Szociális Társulás Társulási megállapodása – a határozat mellékletét képező – 2. számú  módosításával egyetért.
2.)    A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a Társulási megállapodás módosítását – a társult önkormányzatok Társulási megállapodás 2.számú módosítását jóváhagyó határozata birtokában – aláírja.
3.)    A képviselő-testület felkéri a Társulás munkaszervezeti feladatait ellátó hivatal jegyzőjét,  hogy a Társulási megállapodás módosítását 2014. február 20-ig  küldje meg a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 02. 20.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Kovács Piroska Rózsa

« Vissza
Vissza a főmenübe