9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. január 30-i ülésére

Tárgy:   Vegyes tulajdonú vízi-közművek üzemeltetési szerződése
Készítette:   Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, Humán Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A vízi-közmű szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény újraszabályozta a vízi-közművek létesítésének és üzemeltetésének szabályait. E törvényi rendelkezéseknek megfelelően a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. is megkezdte a jogszabályban előírt átalakuláshoz szükséges intézkedések végrehajtását. Ennek első lépéseként megszerezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (továbbiakban: Hivatal) határozatát a vízi-közmű szolgáltatói működési engedély kiadásáról.
 
További feladat a vízi-közmű vagyon vagyonértékelésének elkészítése, valamint 2014. március 31. napjáig az új üzemeltetési szerződések megkötése. Az üzemeltetési jogviszony az ellátásért felelős és a víziközmű-szolgáltató között létrejött, a Hivatal által jóváhagyott vagyonkezelési szerződésen, koncessziós szerződésen, vagy bérleti-üzemeltetési szerződésen alapulhat.
 
A DRV Zrt. az előterjesztéshez mellékelt levelében adott tájékoztatást a közeljövő feladatairól, kért nyilatkozatot az önkormányzati tulajdonú vízi-közművek könyvszerinti értékéről, valamint az önkormányzati tulajdonú vízi-közművek esetleges térítésmentes állami tulajdonba adására vonatkozóan. Az előterjesztéshez mellékelt levél szerint a DRV Zrt. legkésőbb 2013. december 10-ig várta az önkormányzat szándéknyilatkozatát a vízi-közművek térítésmentes állami tulajdonba adásáról.  A levélben is jelzett tájékoztató fórum 2014. január 8-án került megtartásra. A fórumon felvetett problémára, mely szerint a térítésmentes állami tulajdonba adás az önkormányzatot terhelő ÁFA fizetési kötelezettséggel jár, még nem kaptunk érdemi választ. Megerősítést nyert azonban, hogy a térítésmentes állami tulajdonba adásra vonatkozóan csak szándéknyilatkozat szintű döntést kell hozni.
Viziközmű kizárólag az állam és települési önkormányzat tulajdonába tartozhat. A Hivatal állásfoglalása szerint a regionális rendszerek esetében - mint amilyen Balatonalmádi ivóvíz és szennyvízcsatorna ellátása – az önkormányzati rendszer az állami rendszertől függetlenül nem üzemeltethető.
 
Az önkormányzat tulajdonában az előterjesztéshez mellékelt létesítményjegyzék szerinti ivóvíz közművek vannak 74.062.601 Ft, valamint szennyvízközművek 1.013.965.467 Ft a 2012. december 31-i könyv szerinti nettó értéken. Az állam tulajdonában lévő Balatonalmádi vízi-közmű vagyon ivóvízágazat részének nettó értéke 1.043.318.571 Ft, a szennyvízágazat részének nettó értéke 524.734.169 Ft a 2012. december 31-i könyvelés szerint. A vízi-közművek vagyonértékelését a törvény és a végrehajtására kiadott miniszteri rendelet alapján legkésőbb 2014. március 31-ig el kell végeztetni a viziközmű tulajdonosának.
 
A már hivatkozott víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény az ellátásért felelősként a vízi-közmű tulajdonosát jelöli meg, szemben a korábbi törvényi rendelkezésekkel, melyek szerint mind az egészséges ivóvízellátásért, mind a szennyvizek kezeléséért kizárólag az önkormányzat volt a felelős.
 
A mindösszesen 1.088.028.068 forint nettó értékű közművagyon térítésmentes állami tulajdonba adásával – ilyen mértékű vagyonvesztés árán - az önkormányzat mentesülne az ellátási felelősség alól.
 
Amennyiben az önkormányzat megtartja a közművagyon tulajdonjogát, úgy e vagyoni rész arányában ellátásért felelős marad, a jogok és kötelezettségek arányos érvényesülése mellett.
Az ellátási felelősség kiterjed a még hiányzó mintegy 10 km hosszúságú belterületi szennyvízcsatorna-hálózat megépítésére, melynek becsült kivitelezési költsége 483.032.500 forint + ÁFA. A belterületi ivóvízhálózat kiépítettsége szinte 100 %-osnak mondható, ugyanakkor jelentős rekonstrukciós kötelezettség merül fel a több mint fél évszázada épült azbeszt-cement anyagú ivóvízhálózat tekintetében, elsődlegesen Káptalanfüred és a Tisztviselő-telep területén.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megvitatását követően, az előnyöket és a hátrányokat mérlegelve döntsön a tulajdonában lévő vízi-közművek térítésmentes állami tulajdonba adására vonatkozó szándéknyilatkozat tekintetében.
 
Balatonalmádi, 2014. január 14.
 
                                                                       Tisztelettel :                        
  
 
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                          polgármester
 

 


Döntési javaslat

"Vízi-közművek üzemeltetése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
­­­­­­­_______/2014. (I. 30.) Öh.
  
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a törzsvagyona részét képező, állami tulajdonú vízi-közművekhez kapcsolódó vízi-közműveit
 
A. változat: nem kívánja térítésmentesen állami tulajdonba adni.
 
B. változat: térítésmentesen állami tulajdonba kívánja adni amennyiben az az önkormányzat számára semminemű fizetési kötelezettséget (ÁFA, illeték, egyéb adó vagy közteher) vagy költséget nem eredményez.
Felhatalmazza a Polgármestert a térítésmentes állami tulajdonba adásra vonatkozó szándéknyilatkozat aláírására.
 
Felhatalmazza a Polgármestert, hogy a döntésről az érdekelteket tájékoztassa.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 02. 15.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

« Vissza
Vissza a főmenübe