11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. január 30-i ülésére

Tárgy:   A Wesselényi-strand főépület emeleti részének turisztikai célú hasznosítása
Készítette:   Marák Csilla köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület üléseinek napirendjén több alkalommal szerepelt a 8220 Balatonalmádi, Szent István sétány 4-6. szám alatti, Wesselényi-strand főépület keleti szárny emeleti részének turisztikai célú hasznosítása. Legutóbb 2013. szeptemberi ülésen született döntés a nyílt egyfordulós pályázat meghirdetéséről. A pályázati felhívásra a meghirdetett határidőig csak a Família Fagylalt Kft. nyújtott be ajánlatot, melyet a Képviselő-testület 2013. decemberi ülésen érvénytelennek, így a pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánította.
 
Javasolom, hogy a Képviselő-testület írjon ki ismét pályázatot, 5 év időtartamra, a Wesselényi-strand főépület keleti szárny emeleti rész teraszának - a kapcsolódó kiszolgáló helyiségek használatát is magába foglaló – bérbeadására. A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben foglaltak szerint a bérleti szerződés egy alkalommal legfeljebb 5 évvel meghosszabbító abban az esetben, ha a Bérlő valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen, késedelem nélkül teljesítette.
Tekintettel arra, hogy a terasz bérleti úton történő hasznosítására van érdeklődés, kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatban foglaltak szerint dönteni szíveskedjen.
 
Balatonalmádi, 2014. január 20.
  
                                                              T i s z t e l e t t e l :
 
 
                                                                                               /: Keszey János :/
                                                                                                   polgármester
 

 


Döntési javaslat

"Wesselényi-strand terasz bérbeadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
………./2014. (I.30.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a balatonalmádi 2295/5 helyrajzi számú, természetben 8220 Balatonalmádi, Szent István sétány 4-6. szám alatti Wesselényi-strand főépület emeleti rész összesen 297 m2 területű teraszának - a kapcsolódó kiszolgáló helyiségek használatát is magában foglaló – turisztikai célú bérbeadására nyílt egyfordulós pályázatot ír ki az alábbi feltételekkel:
 
A bérlet időtartama: A bérleti szerződés határozott időtartamra, 2014. március 17-től 2018. december 31-ig szól.
A bérleti szerződés egy alkalommal legfeljebb 5 évvel meghosszabbító abban az esetben, ha a Bérlő valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen, késedelem nélkül teljesítette.
 
A minimális bérleti díj összege:
·         a 2014. január 01-től 2014. december 31-ig tartó időtartamra: ……………… Ft + Áfa.
·         a 2015. január 01-től 2015. december 31-ig tartó időtartamra: ………………Ft + Áfa.
A megajánlott bérleti díj 2014. évben három egyenlő részletben fizetendő. Az első részlet a bérleti szerződés megkötésekor, a második részlet 2014. július 15., a harmadik részlet 2014. augusztus 15. napjáig fizetendő Balatonalmádi Város Önkormányzata 11748083-15430290 számú fizetési számlájára.
A továbbiakban a pályázó által 2015. évre megajánlott bérleti díj képezi az éves bérleti díj megállapításának alapját, amely évente - első ízben 2016. év január 01-től - a tárgyév január 01-re visszamenőleges hatállyal, a tárgyévet megelőző év KSH által közzétett fogyasztói árindex mértékével emelkedik.
2015. évtől kezdődően a bérleti díj két egyenlő részletben fizetendő, a bérleti díj 50%-a tárgyév június 30-ig, a fennmaradó 50%-a tárgyév július 31-ig esedékes Balatonalmádi Város Önkormányzata 11748083-15430290 számú fizetési számlájára.
Tevékenység :
A Bérlő a bérleményben a TEÁOR 5630 szerinti Italszolgáltatás tevékenységet folytathat.
A Bérbeadó által meghatározott, forgalmazható termékek köre a 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet 6. melléklete szerint:
1.2. Kávéital, alkoholmentes- és szeszes ital,
1.3. Csomagolt kávé, dobozos, illetve palackozott alkoholmentes- és szeszes ital,
1.9. Édességáru (csokoládé, desszert, nápolyi, cukorkaáru, előrecsomagolt fagylalt és jégkrém stb.).
A turisztikai célú hasznosítás alatt a Bérbeadó - a napozó terasz rendeltetésének megtartása mellett - vendéglátó és szórakoztató funkciót is magába foglaló kulturális célú hasznosítást ért.
A Bérlő a vendégek szórakoztatására zeneszolgáltatást nyújthat, műsoros előadást, táncot rendezhet.
A bérleti díj nem tartalmazza a rezsiköltségeket, amelyek az alábbiak szerint terhelik a Bérlőt:
Víz- és csatornadíj:
A díj elszámolása a külön beépített almérő leolvasása alapján történik. Az almérő felszereltetése a Bérlő kötelezettsége és költsége.
Áram:
A díj elszámolása a külön beépített almérő leolvasása alapján történik. Az almérő felszereltetése a Bérlő kötelezettsége és költsége.
Szemétszállítás:A szemétszállítás díját a Bérlő egyösszegben, tárgyév július 15-ig köteles megfizetni Balatonalmádi Város Önkormányzata 11748083-15430290 számú költségvetési elszámoló számlájára.
A bérleményhez kapcsolódó kiszolgáló helyiségek (földszinti vizesblokk) rezsiköltsége a strand üzemeltetőjével egyeztetett átalánydíjjal kerül megfizetésre.
Egyéb feltételek:
A bérlemény a megtekintés szerinti állapotban kerül bérbeadásra. A bérleményt a Bérlőnek kell a tevékenységének végzése céljából saját költségére kialakítania. A bérlemény értéknövelő fejlesztését csak a Bérbeadó hozzájárulásával és az erre vonatkozó – az esetleges költségtérítést is magába foglaló - külön megállapodás alapján lehet elvégezni. A tervezett fejlesztés műszaki tartalmát és minőségét a pályázathoz csatolt – vázlattervet, látványtervet, referenciákat bemutató fotókat tartalmazó - dokumentációban kell bemutatni.
 
A Bérlő köteles megfelelő zajszigetelés kiépítésével a zaj elleni védelemről gondoskodni!
 
A kivitelezési munkákat a strandi üzem figyelembe vételével, az üzemeltetővel egyeztetett időpontban lehet elvégezni.
 
Az épületre a Bérbeadó köt vagyonbiztosítási szerződést. A Bérlő köteles berendezési tárgyaira vagyonbiztosítást, tevékenységére felelősségbiztosítást kötni. A vagyonvédelemről és az üzemeltetési feltételek biztosításáról a Bérlőnek az erre a célra szerződtetett biztonsági szolgálat útján kell gondoskodni.
 
A bérlemény üzemeltetésének idejét a strandi nyitva tartás figyelembe vételével, a strand üzemeltetőjével egyeztetett módon kell meghatározni. A Bérlő kötelezettsége a bérlemény üzemeltetésével összhangban a strandfürdő területén a higiéniás viszonyok teljeskörű biztosítása, a bérlemény használatához kapcsolódó, a strand üzemidőn kívüli a terasszal egy egységként funkcionáló mellékhelyiségek éjszakai karbantartása és a strandfürdő nyitására történő megfelelő állapotba hozása. A bérlemény üzemeltetésével, valamint a strand nyitvatartási idején kívüli működésével kapcsolatos javaslatokat a pályázatban be kell mutatni.
 
A Bérbeadó feladata az épület külső állagának megóvása, valamint a közmű szolgáltatások folyamatos biztosítása az átadott épületrészek határoló faláig vagy - amennyiben azok előbb vannak - a mérőórákig.
 
A határozott idejű bérleti szerződés rendes felmondással nem mondható fel. Rendkívüli felmondási oknak minősül a megkötött bérleti szerződés előírásaitól történő egyoldalú eltérés. A bérleti szerződés közös megegyezéssel a tárgyév utolsó napjával szüntethető meg, 6 hónapos határidővel.
 
Pályázati jogosultak köre:
A pályázati eljárásban jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, vagy ezek konzorciuma vehet részt. Az együttes pályázati ajánlattétel céljából alapított ajánlattevői közösség; vagy más alkalmi egyesülés (konzorcium), és tagjainak felelőssége a pályázati eljárás és a szerződéskötés során egyetemleges.
 
A pályázaton olyan gazdálkodó szervezet vehet részt, amely megfelel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3.§ (1) bekezdésének 1. b) pontjában nevesített szervezet feltételeinek.
 
A pályázatok benyújtási határideje :
 
A pályázati ajánlatokat zárt cégjelzés nélküli borítékban egy eredeti és egy másolati példányban személyesen, vagy meghatalmazott útján a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatalban, (8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1.) a 43. számú hivatali helyiségben kell benyújtani, ügyfélfogadási időben, legkésőbb 2014. március 7-én, délelőtt 10.00 óráig.
 
A borítékon fel kell tüntetni "Pályázat a Wesselényi strand terasz bérletére”.
 
A pályázatnak tartalmaznia kell az alábbiakat:
a) a pályázó nevét, székhelyét (lakóhelyét), elérhetőségeit (telefonszám, telefaxszám);
  • ha a pályázó jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, a pályázónak a beadáshoz képest:
- 30 napnál nem régebbi eredeti cégkivonatát vagy annak hitelesített másolatát, valamint aláírásra jogosult képviselőjének eredeti aláírási címpéldányát vagy annak hitelesített másolatát,
- a létrejöttét igazoló bírósági, vagy más egyéb nyilvántartásba vételéről szóló okiratot, valamint a képviselet jogára vonatkozó továbbá az aláírás hitelességét igazoló okiratot.
  • egyéni vállalkozó esetén a vállalkozói engedély, vagy Igazolás az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételről hiteles másolatát;
- a konzorciumban pályázóknak ajánlatukhoz csatolni kell a közöttük létrejött megállapodás eredeti vagy hitelesített másolatát, melynek ki kell térnie arra, hogy a tagok felelőssége egyetemleges, meg kell jelölniük továbbá a meghatalmazással eljáró képviselőjük nevét.
- külföldi pályázónak hiteles magyar fordításban is be kell nyújtania a megjelölt dokumentumokat. Külföldi pályázó köteles belföldi székhellyel (lakóhellyel) rendelkező kézbesítési megbízottat megnevezni.
b.) a pályázó rövid bemutatását;
c.) a megajánlott ellenszolgáltatást, a 2014. és 2015. évekre megajánlott bérleti díj összegének nettó Ft + Áfa feltüntetésével, mely nem lehet kevesebb 2014. és 2015. évben, mint fent megadott minimális bérleti díjak nettó Ft + Áfa összege,
 
d.) a pályázati kiírásban foglalt feltételek elfogadására irányuló nyilatkozatot;
 
e) a pályázónak vállalnia kell, hogy ajánlatát a benyújtási határidő lejártától számított 90 napig fenntartja;
 
f.) a pályázó nyilatkozatát arról, hogy hozzájárul pályázatának nyilvános ülésen történő elbírálásához;
 
g.) A pályázó által vállalt további kötelezettségre vonatkozó ajánlatot;
 
A pályázatot eredeti aláírással kell ellátni!
 
A pályázatok bontására a 2014. március 7-én, délelőtt 10 óra 15 perckor nyilvánosan kerül sor a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal Kistermében.
 
A pályázatok elbírálására a Képviselő-testület 2014. év márciusi rendkívüli ülésén kerül sor.
 
Eredményéről a pályázókat az elbírálást követő legkésőbb 15 napon belül írásban értesíti az Önkormányzat.
 
A pályázatok elbírálásának szempontja: a bérlet időtartama alatti legmagasabb bérleti díj.
 
Előnyben részesül az a pályázat, melynek benyújtója vállalja, hogy 19.00 óráig szeszes ital árusítást nem folytat.
 
A pályázat kiírója fenntartja a jogát arra, hogy a pályázati eljárást indoklás nélkül eredménytelennek nyilvánítsa.
A pályázati kiírásban nem részletezett kérdésekben a Balatonalmádi Város Önkormányzatának a Balatonalmádi Városi Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására és elidegenítésére vonatkozó 10/1996.(VI.27.) önkormányzati rendeletében, a Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról szóló 14/2013. (IV.29.) önkormányzati rendeletében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben, valamint a Ptk-ban foglaltak az irányadók.
Érdeklődni a 88/542-445-ös telefonszámon, személyesen ügyfélfogadási időben, vagy a pmhivatal@balatonalmadi.hu e-mail címen lehet. A részletes pályázati feltételek átvehetők a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatalban, (8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1.) ügyfélfogadási időben a 43. számú irodában 2014. február 5-től, vagy letölthetők a www.balatonalmadi.hu internetes honlapról.
Az ingatlan megtekintésére 2014. február 25-ig, legalább két munkanappal előtte történt előzetes egyeztetés alapján, keddi napokon, délelőtt 10.00-11.00 és délután 14.00-15.00 óra közötti időpontban van lehetőség.

A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a pályázati felhívás és a pályázat meghirdetéséről szóló közlemény közzétételé

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 02. 05.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 03. 07.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 03. 30.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 03. 17.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

« Vissza
Vissza a főmenübe