12. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. január 30-i ülésére

Tárgy:   Lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása
Készítette:   Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A 2013. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatás- támogatás igénylésének és elbírálásának részletes feltételeit a Vidékfejlesztési Miniszter 90/2013. (X.07.) VM rendelete tartalmazza.
 
A hivatkozott rendelet szerint lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításának csökkentését szolgáló támogatás igénylésére a települési önkormányzat jogosult. A pályázat benyújtásának feltétele, hogy az ivóvíz és csatornaszolgáltatás 2013. évre várható összevont fajlagos ráfordítása meghaladja a nettó 1.002 Ft/m3 értéket. A pályázatot a szolgáltató előzetes tájékoztatója alapján a kincstár által üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül nyújtotta be önkormányzatunk.
 
A pályázatot a Tárcaközi Bizottság javaslata alapján a Vidékfejlesztési Miniszter elbírálta és a csatornaszolgáltatás támogatására 53.504.300 forintot állapított meg. A támogatási összeget a kincstár még 2013. évben átutalta önkormányzatunknak azzal, hogy azt legkésőbb 2014. január 31-ig kell a viziközmű szolgáltató rendelkezésére bocsátani. A támogatás felhasználásáról el kell számolni, melynek során be kell mutatni a fajlagos ráfordítás és a szolgáltatott mennyiség tényleges értékeit. Ha az elszámolásban szereplő adatok alapján számított támogatás összege elmarad a megítélt támogatás összegétől a különbözetet a szolgáltató visszautalja az önkormányzat részére. Az önkormányzatnak a jogosulatlanul igénybevett támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamattal együtt kell visszafizetni a kincstár részére.
 
A támogatás átadására az előterjesztéshez mellékelt megállapodás tervezet készült és került egyeztetésre a viziközmű szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-vel. A megállapodás biztosítékot jelent arra, hogy a viziközmű szolgáltató által közölt végleges tényadatok alapján lefolytatandó pályázati elszámolásból adódó esetleges visszafizetési kötelezettség nem eredményez veszteséget önkormányzatunk számára.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a megállapodás tervezetet a határozati javaslatban foglaltak szerint hagyja jóvá, és adjon felhatalmazást annak aláírására.
 
Balatonalmádi, 2014. január 28.
                                                                                  Tisztelettel :                          
 
                                                                                                                      Keszey János
                                                                                                                      polgármester


Döntési javaslat

"Lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
­­­­­­­_______/2014. (I. 30.) Öh. 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország 2013. évi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvényben meghatározott lakossági víz- és csatornaszolgáltatás- támogatás átadásának tárgyában a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-vel kötendő megállapodást jóváhagyja.
 
Felhatalmazza a Polgármestert a megállapodás aláírására és az 53.504.300 Ft összegű csatornaszolgáltatás támogatás átutalására, valamint a támogatás összegének a 2014. évi költségvetésben történő tervezésére.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 01. 31.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 02. 27.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe