20. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. február 27-i ülésére

Tárgy:   A Baross G. u. 5-7. szám alatti ingatlanon lévő üzlethelyiség bérleti ügye
Készítette:   Lisztesné Biermann Mária köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület !
 
A Balatonalmádi Város Önkormányzatának tulajdonát képező a Balatonalmádi, Baross G. u. 5-7. szám alatti társasházban lévő üzlethelyiség bérleti ügye több alkalommal is szerepelt a Képviselő-testület ülésének napirendjén.
 
Az üzlethelyiséget 2004. június 1. óta bérli az Abbázia Kft. (székhelye 8220 Balatonalmádi, Füzfői u 2., cégjegyzékszáma: 19 09 501204, adószáma: 11325321-2-19, képviseli: Szabó Zoltán ügyvezető), szerződése határozott időtartamra, 2019. május 31-ig szól. Az eredetileg irodahelyiség funkciójú helyiségcsoportot saját költségére alakította át és újította fel cukrászda üzemeltetés céljára.
 
A 2013. évi bérleti díj mértéke nettó 1.421.407,-Ft/év + Áfa, a bérleti díjat havi részletekben fizeti. Ezen felül a bérleti szerződés szerint fizeti a rezsiköltségeket, valamint 2008. január 01-től a társasházi közös költséget is. A Bérlőnek nincs hátraléka.
 
A Bérlő képviseletében Szabó Zoltán ügyvezető a csatolt kérelemmel fordult az Önkormányzat felé.
 
A Bérlő 2014. február 3-án benyújtott kérelmében úgy nyilatkozik, hogy 2013. év végére az ajtók és ablakok tömítetlensége, zárhatóságuk hiánya megkérdőjelezte a működés fenntarthatóságát. Munkavédelmi és munkaegészségügyi szempontok figyelembevétele mellett társaságuk úgy döntött, hogy 2014. január 01-től a munkavégzést felfüggeszti, nyitva tartását beszünteti. A kérelemben előadja továbbá, hogy a szomszédos OTP bankfiók nyílászárói már ki lettek cserélve. Korábban Társaságuk saját költségén kívánta kicserélni a nyílászárókat bérleti díjban történő beszámítás fejében, de ezt az akkori állapotok nem tették lehetővé.
 
A Bérlő kéri a Bérbeadótól az üzlet újranyitáshoz a homlokzati nyílászárók cseréjének elvégzését és a fűtési idény végéig a bérleti díj megfizetésének felfüggesztését.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának a Balatonalmádi Városi Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására és elidegenítésére vonatkozó 10/1996.(VI.27.) rendeletében foglaltak szerint a bérlő a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, védő- (elő)tető, ernyős szerkezet karbantartásáról köteles gondoskodni. Az épületszerkezetek felújítása (cseréje) a bérbeadó kötelezettsége.
A nyílászárók cseréje alkalmat ad a korábban már elhatározott gazdasági bejárat kialakítására az időközben elbontott gépkocsi tárolók helyén.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatot figyelembe véve dönteni szíveskedjen.
 
Balatonalmádi, 2014. február 11.
 
                                                T i s z t e l e t t e l : 
 
                                                                                              /: Keszey János :/
                                                                                                  polgármester 

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

30/2014. (II.18.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testületea tulajdonát képező,8220 Balatonalmádi, Baross G. u. 5-7. szám alatti társasházban lévő cukrászda profilú üzlethelyiség homlokzati nyílászáróinak cseréjét – beleértve a gazdasági bejárat kialakítását – elvégezteti.
 
A munkák elvégzésére 2.000.000 Ft összegű keretet biztosít a 2014. évi költségvetés pályázati önrész keret terhére.
 
A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a döntésről az érintetteket értesítse, továbbá gondoskodjon a beruházás fedezetének biztosításáról és a beruházás lebonyolításáról.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:          Zana András településfejlesztési osztályvezető-főmérnök
                                   Regenyéné Király Andrea pénzügyi és számviteli osztályvezető
Határidő:                   2014. március 14. – értesítésre
                                   2014. április 15. – beruházás végrehajtására
                                   soron következő költségvetés módosítás - fedezet átcsoportosítására
 
31/2014. (II.18.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Abbázia Kft.-nek (székhelye 8220 Balatonalmádi, Füzfői u 2., cégjegyzékszáma: 19 09 501204, adószáma: 11325321-2-19, képviseli: Szabó Zoltán ügyvezető) a 8220 Balatonalmádi, Baross G. u. 5-7 szám alatti, 75,6 m2 területű cukrászda profilú üzlethelyiségre vonatkozó 2014. évi bérleti díját - az üzlethelyiség műszaki állapotára, a bérbeadó által 2014. év március 01. és 2014. április 15. között elvégzendő nyílászárók felújítására és a gazdasági bejárat kialakítására tekintettel
 
nettó 1.264.875 Ft/év + Áfa összegben állapítja meg.
 
A 2015. évre vonatkozó bérleti díj: a 2013. évi bérleti díjnak, nettó 1.421.407 Ft/év + Áfa összegnek, a KSH által hivatalosan közzétett 2013. évi és 2014. évi fogyasztói árindex (inflációs ráta) mértékével emelt összege.
 
A továbbiakban a bérleti díj évente - első ízben 2016. év január 01-től - a tárgyév január 01-re visszamenőleges hatállyal, a tárgyévet megelőző év KSH által közzétett fogyasztói árindex mértékével emelkedik.
 
A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a döntésről az érintetteket értesítse és felhatalmazza a bérleti szerződés–módosítás megkötésére.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:          Zana András Településfejlesztési osztályvezető-főmérnök
Határidő:                   2014. március 14. - értesítésre
 

 
Döntési javaslat

"A Baross G. u. 5-7. szám alatti cukrászda bérleti ügye"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a tulajdonát képező,8220 Balatonalmádi, Baross G. u. 5-7. szám alatti társasházban lévő cukrászda profilú üzlethelyiség homlokzati nyílászáróinak cseréjét – beleértve a gazdasági bejárat kialakítását – elvégezteti.
 
A munkák elvégzésére ………………………. Ft összegű keretet biztosít a 2014. évi költségvetés …………………terhére.
 
A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a döntésről az érintetteket értesítse továbbá gondoskodjon a beruházás fedezetének biztosításáról és a beruházás lebonyolításáról.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 03. 14.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 04. 15.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: folyamatos
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe