30/2013. (XI. 27.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzeszköz-átadások szabályozásáról
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 45/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 2. mellékletének a Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottság véleménye kikérése nélkül képviselő-testület által nem tárgyalható ügyek cím alatt szereplő 8. pontjában meghatározott Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottság véleményének kikérésével, valamint ugyanezen rendelet 6. mellékletének a Humán Erőforrás Bizottság véleménye kikérése nélkül képviselő-testület által nem tárgyalható ügyek cím alatt szereplő 2. pontjában meghatározott Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) véleményének kikérésével a következőket rendeli el:
 
1. A rendelet hatálya
 
1. § A rendelet hatálya kiterjed a Kisújszállás város közigazgatási területén székhellyel rendelkező és működő, bejegyzett nonprofit, civil szervezetekre, közalapítványokra, egyesületekre, továbbá magánszemélyekre.
2. Alapelvek
 
2. § Az önkormányzat a város szellemi, kulturális, természeti és tárgyi értékének őrzése és gyarapítása érdekében támogatja a helyi kulturális, közösségi és sportéletet. Az önkormányzat a támogatásokkal segíti elő a város számára nyitott programok szervezését:
-        a Kisújszálláson rendezendő kulturális, művészeti, amatőr művészeti, szabadidős, értékeket létrehozó közművelődési tevékenységet;
-        az önszerveződő művészeti, kulturális közösségeket;
-        a széles közönséget vonzó kulturális, művészeti kezdeményezéseket, rendezvényeket;
-        a helyi civil és sportszervezetek rendezvényeit, működésüket, székházaik működtetését;
-        a nyári táborok megvalósítását;
-        helyi kiadványok megjelentetését;
-        a helyi sporttevékenységeket, ezen belül a szabadidősport-programok és az utánpótlás-nevelés megvalósítását;
-        az iskolai kulturális programokat;
-        a város természeti és tárgyi környezetének megóvását és gyarapítását szolgáló tevékenységeket;
-        az egészséges környezetet elősegítő és megóvó kezdeményezéseket;
-        a városban működő köznevelési intézményeket.
 
3. Pályázatok kiírása és benyújtása
 
3. § (1) Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott célok támogatásáról pályázatok útján és egyedi határozattal dönt.
(2) A pályázatok keretösszegét az önkormányzat a költségvetési rendeletében állapítja meg.
 
4. § A pályázatokat minden évben a költségvetés elfogadását követően kell kiírni az önkormányzat hivatalos honlapján történő megjelentetéssel. Emellett a kiírások megjelenésének hírét a Kisbíró c. önkormányzati hírlevélben, az önkormányzat hirdetőtábláin és a Piaci Hírmondóban is közzé kell tenni.
 
5. § (1) A pályázati kiírásokról a képviselő-testület, vagy az arra önkormányzati rendeletben felhatalmazott önkormányzati szerv dönt. A pályázati kiírások tartalmazzák
-        a pályázati célt,
-        a pályázók körét,
-        a pályázattal elnyerhető támogatást,
-        a pályázat benyújtásának feltételeit,
-        a pályázathoz csatolandó mellékleteket,
-        a pályázatok benyújtásának módját és határidejét,
-        az elbírálás szempontrendszerét,
-        az elbírálás határidejét, közzétételét, a támogatás összegének kifizetési módját,
-        a pályázó kötelezettségeit.
(2) A pályázatokat a pályázati kiírásokhoz csatolt adatlapokon, a kiírásokban felsorolt mellékletekkel együtt kell benyújtani.
 
4. A pályázók köre
 
6. § Az önkormányzat támogatásainak elnyerésére kisújszállási székhelyű, bejegyzett nonprofit, szervezetek (civil szervezetek, egyesületek, közalapítványok, intézmények, valamint természetes személyek) pályázhatnak.
 
5. A pályázatok elbírálása
 
7. § (1) A pályázatoknak a pályázati kiírásokban meghatározott szempontok alapján történő elbírálását Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága végzi.
(2) A pályázatokat a benyújtási határidőtől számított harminc napon belül kell elbírálni, melynek eredményéről a pályázókat nyolc napon belül írásban kell értesíteni.
 
6. Elszámolás, ellenőrzés
 
8. § Az elnyert támogatás felhasználásáról és az elszámolással kapcsolatos kötelezettségekről a nyertes pályázókkal az önkormányzat megállapodást köt.
 
9. § (1) Az elnyert támogatási összegeket a célnak megfelelően, a pénzügyi-számviteli szabályoknak eleget téve kell felhasználni, arról szakmai beszámolót és pontos pénzügyi elszámolást kell készíteni. (2)Az elnyert támogatások szakmai beszámolóit és a pénzügyi elszámolásokat az önkormányzat részére a tárgyév december 31. napjáig a nyertes pályázóknak meg kell küldeniük. Ennek elmulasztása esetén a pályázó a következő év ugyanezen pályázati keretéből támogatásban nem részesülhet.
 
10. § A támogatások felhasználását az önkormányzat a szakmai és pénzügyi elszámolások alapján ellenőrzi, ezen túl helyszíni ellenőrzést is végezhet. A nyertes pályázóknak lehetővé kell tenniük, hogy a támogatások felhasználásának ellenőrzése során helyszíni ellenőrzésre is sor kerülhessen.
 
7. Nyilvánosság
 
11. § Az önkormányzat a megítélt támogatások összegét és a támogatást elnyerők nevét az önkormányzat a honlapján megjelenteti.
 
12. § A nyertes pályázók kötelezettsége, hogy a támogatásban részesítettek a támogatásból megvalósított rendezvényeiken, kiadványaikon, továbbá azok marketingjében az önkormányzatot mint támogatót feltüntessék.
 
13. § Az önkormányzat lehetővé teszi, hogy az általa működtetett helyi kommunikációs fórumokon a nyertes pályázók a támogatással megvalósított rendezvényeikről, kiadványaikról tájékoztassák a város lakosságát.
 
8. Felsőoktatásban tanuló kisújszállási fiatalok támogatása
 
14. § Az önkormányzat a felsőoktatásban tanuló kisújszállási hallgatókat a Városi Ösztöndíj Alapítvány támogatásával és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás során támogatja. Az önkormányzat a támogatási összegeket minden évben a költségvetési rendeletében határozza meg. A támogatások pályázat útján nyerhetők el.
 
15. § A Városi Ösztöndíj Alapítvány esetében a döntéshozó az alapítvány kuratóriuma, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat esetében pedig átruházott hatáskörben az önkormányzat Humán Erőforrás Bizottsága.
 
16. § A felsőoktatási pályázatokat a Városi Ösztöndíj Alapítvány esetében annak kuratóriuma írja ki és bírálja el, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat esetében pedig annak Általános szerződési feltételei szerint kell az önkormányzatnak eljárnia, beleértve a pályázatok kiírását és elbírálását.  
 
9. Sportcélú támogatások
 
17. § A sportcélú támogatások odaítélésének részletes szabályait az önkormányzat külön rendeletben határozza meg.
 
10. Záró rendelkezések
 
18. § (1) Ez a rendelet 2013. december 1-jén lép hatályba.
 
 
 
 Kecze István
 Dr. Varga Zsolt
 polgármester
 jegyző
 
 
A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2013. november 27.
 
 
 
 
 
 
Dr. Varga Zsolt
jegyző
 
 

« Vissza
Vissza a főmenübe