6/2018. (II. 27.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: a városi ösztöndíjról
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 21/A. § (2) bekezdés szerinti véleményező jogkörében eljáró ifjúsági referens véleményének kikérésével a következőket rendeli el:
 
 1. A rendelet hatálya
 
1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kisújszállás közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező
a) magyar állampolgárokra,
b) bevándoroltakra és letelepedettekre,
c) hontalanokra,
d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.
e) az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira,
f) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
 
2. Eljárási rendelkezések
 
2. § (1)A képviselő-testület a városi ösztöndíj megállapításának hatáskörét a polgármesterre ruházza át.
(2) A városi ösztöndíj e rendeletben meghatározott pályázat alapján nyújtható.
(3) A benyújtott pályázatról a polgármester 15 munkanapon belül dönt, a döntést haladéktalanul meg kell küldeni a pályázó részére.
(4) Az ösztöndíjra való jogosultságot megállapító döntés alapján a döntés kézhezvételét követő 5 napon belül a pályázóval megállapodást kell kötni.
 
3. Pályázat benyújtásának általános szabályai
 
3. § Pályázatot nyújthat be városi ösztöndíjra, aki
a) 18. életévét betöltötte, de a pályázat benyújtásakor 36. életévét még nem töltötte be,
b) a megszerezni kívánt végzettséggel a rendelet 3. mellékletében hiányszakmaként szereplő végzettséget szerez,
c) vállalja, hogy a támogatási időszak alatt 10 óra közösségi célú önkéntes tevékenységet végez Kisújszállás Város Önkormányzatával szerződésben álló együttműködő partnernél, melyet az utolsó havi ösztöndíj folyósítását megelőzően igazol.
d) hozzájárul, hogy a Kisújszállás Város Önkormányzata és annak hivatali szervezete, a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal az ösztönző támogatás igénylésének jogosságát alátámasztó szociális helyzetre vonatkozó személyes adatait az EFOP-1.2.11-16 kódszámú „Esély Otthon” című pályázat irányító hatósága és Kisújszállás Város Önkormányzata között fennálló adatfeldolgozási szerződésben meghatározott módon és feltételekkel kezelje.

4. §
A pályázat nyertessége esetén a pályázó akkor részesülhet ösztöndíjban, ha a Kisújszállás Város Önkormányzatával erre vonatkozó megállapodást köt.

5. §
Nem részesíthető ösztöndíjban Kisújszállás Város Önkormányzata polgármestere, alpolgármestere, képviselő-testületének tagja, valamint ezen személyek Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója.

6. §
Nem részesíthető ösztöndíjban az, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a 300 000 forintot, egyedül élő esetén a 350 000 forintot. A jövedelemszámítás szabályait a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény tartalmazza.

7. §
Az ösztöndíj minden hónap 5. napjáig kerül kifizetésre a következők szerint:
a) felsőoktatási intézményi és iskolarendszerű oktatásban résztvevő pályázó részére  
aa) szeptemberi pályázat benyújtás esetén a szeptember havi ösztöndíj az október havi ösztöndíjjal együtt, a további 4 havi ösztöndíj a tárgyhónapban
ab) februári pályázat benyújtás esetén március hónaptól 6 hónapig;
b) iskolarendszeren kívüli képzés esetén a képzés megkezdésének hónapjától legalább 6 hónapig, a képzés befejezéséig kerül kifizetésre.
 
4. Felsőfokú végzettség megszerzésének támogatása
 
8. § Felsőfokú végzettség megszerzéséhez ösztöndíjat a 9. §-ban foglalt kivétellel egy szemeszterre, tehát 6 hónapra lehet megállapítani.

9. §
Abban az esetben, ha a hallgató Kisújszálláson működő munkáltatóval tanulmányi szerződéssel rendelkezik az ösztöndíj a képzés befejezéséig, de legfeljebb 24 hónapra állapítható meg.

10. §
Az ösztöndíj havi összege
a) a 9. §. szerinti tanulmányi szerződéssel rendelkező pályázó esetén 30 000 forint;
b) a pályázaton elért 5-9 pont esetén havi 20 000 forint
c) a pályázaton elért 4-5 pont esetén havi 18 000 forint
d) a pályázaton elért 1-3 pont esetén havi 16 000 forint

11. §
Pályázatot minden év február 15-ig és szeptember 15-ig lehet benyújtani.

12. §
Az ösztöndíj elnyerésére irányuló pályázathoz tartozó pontrendszert a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
  
5. Szakmai végzettség megszerzésének támogatása
 
13. § A szakmai végzettség megszerzéséhez ösztöndíjat a 15. §-ban foglalt kivétellel 6 hónapra lehet megállapítani.

14. §
Nem nyújtható ösztöndíj, ha a szakmai képzés időtartama nem éri el a 6 hónapot.

15. §
Abban az esetben, ha a pályázó Kisújszálláson működő munkáltatóval tanulmányi szerződéssel rendelkezik, vagy a pályázó nem iskolarendszerű képzésben vesz részt az ösztöndíj a képzés befejezéséig, de legfeljebb 24 hónapra állapítható meg.

16. §
Az ösztöndíj havi összege
a) a 15. §. szerinti tanulmányi szerződéssel rendelkező pályázó esetén 20 000 forint;
b) a pályázaton elért 5-7 pont esetén havi 16 000 forint
c) a pályázaton elért 4-3­ pont esetén havi 13 000 forint
d) a pályázaton elért 2-1 pont esetén havi 10 000 forint

17. §
(1) Pályázatot iskolarendszerű oktatás esetén minden év február 15-ig és szeptember 15-ig, tanfolyami jellegű oktatás esetén folyamatosan, az oktatás megkezdését megelőzően lehet benyújtani.
(2) Ösztöndíj folyósítását akkor lehet megkezdeni, ha a pályázó az oktatás megkezdését az oktató szerv igazolásával bizonyítja, valamint tanfolyami jellegű képzés esetén képzési szerződését bemutatta.
(3) Az ösztöndíjat köteles visszafizetni az, aki a képzést eredményesen nem fejezte be, szakmai végzettséget nem szerzett.

18. §
Az ösztöndíj elnyerésére irányuló pályázathoz tartozó pontrendszert a rendelet 2. melléklete tartalmazza.
 
6. Záró rendelkezések
 
19. § Ez a rendelet 2018. március 1-jén lép hatályba.
 
7. Átmeneti rendelkezések
 
20. § (1) A felsőfokú végzettség megszerzésének támogatása igénybevételére 2018. március 1-től március 31-ig terjedő időszakban lehet benyújtani először pályázatot.
(2) A rendelet szabályait ebben az esetben azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az ösztöndíj folyósításra először 2018. május hónapban kerül sor, márciusra visszamenőlegesen.
 
 
Kecze István
Dr. Varga Zsolt
polgármester
jegyző
 
 
A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2018. február 27.
 
 
 
 
Dr. Varga Zsolt
 
jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe