32/2001. (III. 1.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: a Szociális Gondozási Központ házirend-módosításának jóváhagyásáról

32/2001. (III.1.) sz. önkormányzati határozat

a Szociális Gondozási Központ házirend-módosításának jóváhagyásáról

 

1./ Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Szociális Gondozási Központ 114/2000. (VII.11.) sz. határozatával jóváhagyott házirendjének módosítását az alábbiak szerint jóváhagyja:

 

A házirend III. pontja helyébe a következő lép:

 

III. Az egészségügyi ellátásra vonatkozó rendelkezések

 

Az intézmény lakói számára - a fogorvosi ellátás kivételével - biztosítja az egészségügyi ellátást, melynek keretében gondoskodik a lakók egészségmegőrzését szolgáló felvilágosításáról, rendszeres orvosi felügyeletéről, szükség szerinti ápolásáról, szakorvosi, kórházi ellátáshoz való hozzájutásáról. Az intézmény vállalkozó orvost alkalmaz, aki a lakókat intézményi rendelése keretében látja el.

 

Az ellátott az intézményi jogviszony kezdete előtti háziorvosi ellátást (saját háziorvos) továbbra is igénybe veheti, ilyen esetben háziorvosa - az intézmény orvosának megkeresésére - megküldi az intézményi ellátás és gyógykezelés szempontjából szükséges egészségügyi adatokat. Ha az ellátottat másik intézménybe helyezik át, egészségügyi adatait továbbítják az új intézménybe.

 

Az intézmény térítésmentesen biztosítja a 6/2000. (VII.6.) SZCSM rendelettel módosított 1/2000. (I.7.) SzCSM rendelet 52. §. (2) bekezdésében felsorolt gyógyszercsoportokból az ellátásban részesülők rendszeres, illetve eseti gyógyszerszükségletéhez igazodó megfelelő mennyiségű készletet, melyek köréről részletes és pontos tájékoztatást ad az ellátottaknak. A jogszabály által meghatározott gyógyszercsoportok köréből elsősorban a közgyógyellátási igazolványra felírható gyógyszereket biztosítja az intézmény, kivéve, ha az adott gyógyszercsoporton belül nincs közgyógyellátási igazolványra felírható gyógyszer, amely az adott betegség kezeléséhez megfelelő. Az e körbe nem tartozó egyéni gyógyszerszükséglet költségét az ellátott viseli.

 

Az intézmény viseli az ellátást igénybe vevő gyógyszerszükségletének az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 10 %-át

a.) meghaladó költségét, ha

- az ellátást igénybe vevőnek a személyi térítési díj megfizetése után fennmaradó havi jövedelme a havi gyógyszerköltségét teljes mértékben nem fedezi, vagy

- részére az intézmény költőpénzt biztosít

b.) kitevő költségét, ha az ellátást igénybe vevő havi jövedelme fedezi ugyan a havi gyógyszerköltséget, de a fennmaradó összeg kevesebb mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-a.

 

A gyógyászati segédeszköz ellátása körében az intézmény feladata a testtávoli segédeszközöknek az intézmény költségén, a testközeli segédeszközöknek az ellátott költségén történő biztosítása. Ha a testközeli segédeszköz költségeinek viselésére az ellátott jövedelmi helyzete alapján nem képes, a költségviselés tekintetében a módosított 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet 52. §. (6) bekezdése irányadó.

 

2./ Az önkormányzat felhívja az intézményvezető figyelmét, hogy a házirend módosításáról, a gyógyszerellátás rendjének változásáról, a térítésmentesen biztosított gyógyszercsoportok köréről részletesen tájékoztassa az ellátottakat.

 

Erről értesül: 1./ Szociális Gondozási Központ

2./ Szabó Lajos bizottsági elnök

3./ Intézményi referensek  

« Vissza
Vissza a főmenübe